Društvene i političke nauke

Faculty

Studijski program Društvene i političke nauke pruža studentima priliku da steknu osnovno znanje i vještine u području političkih nauka, sociologije i historije. Za razliku od klasičnog pristupa u kojem se studenti usko specijaliziraju za samo jednu od navedenih oblasti, u ovom Programu se izbjegava povlačenje oštre granice između političkih i drugih društvenih nauka.

Osim interdisciplinarnog pristupa, program Društvene i političke nauke studentima nudi i obogaćen praktični pristup kroz studentske posjete institucijama i nevladinim organizacijama sa kojima je IUS uspostavio saradnju, a koje uključuju parlament Federacije BiH, parlament Republike Turske, i brojne nevladine organizacije u zemlji i inostranstvu. Od studenata se očekuje aktivno uključenje u analizu razvoja i funkcije vlade, javne politike, političkog ponašanja pojedinaca i grupa, društvenih institucija i historijskih procesa. Važnost ovog praktičnog pristupa ogleda se u sposobnosti studenata da se odmah po završetku studija uspješno snalaze na poslovima za koje su se obrazovali.

Mogućnosti zapošljavanja

Odabrani poslovi za diplomante društvenih i političkih nauka uključuju sljedeće oblasti: administrativni asistent, uredski menadžer, pravni asistent, sekretar, predstavnik servisa potrošača, koordinator NVO-a, politički analitičar, nastavnik u srednjoj školi, operativni menadžer, projektni menadžer, menadžer vladinih poslova, budžetski analitičar, menadžer kampanja, korporativni analitičar, korporativni savjetnik za odnose sa javnošću, ekonomist, menadžer, urednik novina i magazina, službenik u vanjskim poslovima, službenik međunarodnih odnosa, politički komentator, analitičar javne uprave ili javnog mnjenja.