Industrijski inžinjering

Faculty

Studijski program Industrijski inžinjering na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu (IUS) je kreiran tako da pruži studentima solidne osnove kako u osnovnim analitičkim i matematičkim disciplinama, tako i u kvantifikativnoj nauci uopšte.

Na ovim naučnim osnovama, na Programu se dalje izučavaju predmeti: Inžinjerska ekonomija, Proizvodni sistemi, Kontrola proizvodnje i skladištenja, Operaciona istraživanja, Inžinjering kvaliteta, Sigurnost i pouzdanost sistema, Planiranje postrojenja, Upravljanje materijalima i Informacione i komunikacione tehnologije.

Industrijski inžinjering je naučna disciplina posvećena dizajniranju, instalaciji, unaprijeđenju i kontroli složenih integriranih sistema ljudi, materijala i postrojenja, koji proizvode dobra i pružaju usluge. Cijeli studijski program je namijenjen studentima koji žele analizirati i modelirati ovakve složene sisteme i unaprijeđivati njihove performanse. Kao i druge inžinjerske discipline, Industrijski inžinjering rješava probleme primjenjujući praktičan inžinjerski pristup i specijalistička znanja iz matematike, ekonomije i informatike. Ukratko, industrijski inžinjering je nauka o boljem.

Studijski program Industrijski inžinjering na IUS-u je jedinstven po svojoj strukturi u zemlji i jedan od samo nekoliko sličnih programa u regionu. Program je priznat po kvaliteti nastave, kao i naučnog istraživanja svojih članova. Pored toga, studenti naročito cijene moderan programski sadržaj koji je kompatibilan sa sličnim programima u svijetu.

Mogućnosti zapošljavanja

Naučni radnici zaposleni na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, a naročito na studijskom programu Industrijski inžinjering, imaju posebne veze sa najvećim kompanijama u zemlji i regionu. Naši studenti imaju punu podršku akademskog osoblja, ali i planom i programom predviđenu obavezu da obave praksu u nekoj od kompanija iz poslovnog svijeta. Tu studenti provjeravaju stečena znanja, nadopunjuju i usavršavaju svoje kompetencije, kako bi sutra stvorili i sebi i drugima bolje, efikasnije, konkurentnije i sigurnije radno okruženje. Proizvodni sistemi, logistika i transport, te izgradnja, samo su neke od industrija gdje se naši studenti zapošljavaju. Veliki zdravstveni sistemi, distribucija i prodaja, bankarstvo, osiguravajuće i finansijske kuće, vladine institucije su često mjesta gdje naši diplomanti počinju svoju karijeru.