IUS stipendije su prilika za svijetlu budućnost

U Sarajevu su danas maturanti iz gotovo svih gradova sa područja Bosne i Hercegovine prisustvovali najvećem testiranju za stipendije, organizovanom na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS). Svoju šansu za ostvarivanje stipendije kroz testiranje dobilo je više od 2000 učenika iz cijele države, ali i regiona.

Pored samog testiranja, danas je upriličen i Dan otvorenih vrata gdje su prisutni učenici imali priliku saznati sve informacije o fakultetima, studijskim programima, načinu studiranja, sticanju studentske prakse, studentskoj razmjeni, te mnogim drugim mogućnostima koje ovaj univerzitet nudi. Otvoreni pristup svim budućim studentima IUS-a povećava rezultate rada, utiče na sve veću zainteresovanost za studiranje, a tako i na sve veći broj ostvarenih stipendija.

Na konferenciji za medije upriličenoj ovim povodom, prisutnima se obratio i vršilac dužnosti rektora, prof. dr. Ahmet Yıldırım, te  je, između ostalog rekao: „Internacionalni univerzitet u Sarajevu je društveno odgovorna institucija, usmjerena ka razvoju i jačanju bosanskohercegovačkog društva kroz kvalitetno obrazovanje. Upravo zbog toga mogućnost ostvarivanja stipendija je najbolja šansa za sve mlade ljude iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i regiona, da budu dio ove pokretačke snage. U narednim godinama, studenti IUS-a će sa ponosom predstavljati svoj univerzitet koji im je pružio potrebne kvalifikacije, tako da će oni sigurno doprinijeti prosperitetu u Bosni i Hercegovini.”

Kroz stipendiranje studenata, IUS zapravo daje priliku mladim ljudima da našu zemlju učine naprednijom i bogatijom, te perspektivnijom za sve buduće mlade stručnjake. Cilj ovakve vrste stipendiranja je podsticanje i promovisanje znanja i sposobnosti kao posebne vrline kod mladih ljudi. Sve vrste stipendija dodijeljuju se na period od pet godina, a samo korisnici pune (100%) stipendije su obavezni održavati akademski uspjeh na izvjesnom nivou i oslobođeni su plaćanja školarine u Pripremnoj školi engleskog jezika za prvu godinu. Korisnici ostalih stipendija podliježu plaćanju školarine u Pripremnoj školi engleskog jezika

Predsjednik Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo, gospodin Hasan Topaloğlu istakao je da su budući studenti i diplomci IUS-a najbolji ambasadori BiH koji će graditi poslovne, kulturne, naučne i mnoge druge relacije između svoje zemlje i svijeta, a da bi se to postiglo, bilo je potrebno izaći iz ograničene perspektive i ponuditi više, te sam sistem obrazovanja i odgoja individualno usmjeriti prema svakom studentu.

IUS je kroz društveno odgovornu akciju dodjele stipendija spreman da zadrži i dodatno unaprijedi svoju poziciju vodeće visokoškolske ustanove u regionu, adaptirajući se izazovima novog vremena ali istovremeno čuvajući vrijednosti razvoja Bosne i Hercegovine.

Internacionalni univerzitet u Sarajevu je fondacijski univerzitet osnovan 2003. godine. Djelatnosti kojima se bavi, visoko obrazovanje i naučno – istraživački rad, su djelatnosti od javnog interesa i općeg dobra, te se odvijaju u okvirima utvrđenim odgovarajućim zakonskim propisima BiH. U sklopu univerziteta djeluje 5 fakulteta na kojima se nudi 21 studijski program, a cjelokupan nastavni proces se odvija na engleskom jeziku, te podjednako kombinuje teoriju i praksu.