Mirza Plakalo gradi svoj put ka uspjehu

Mirza Plakalo gradi svoj put ka uspjehu

Mirza Plakalo (29) je diplomac IUS-a iz oblasti Računarskih nauka i inžinjeringa (generacija 2012). Trenutno radi na poziciji inžinjera za osiguranje kvaliteta u jednoj od najuspješnijih IT firmi iz Bosne i Hercegovine gdje, kako tvrdi, teži ka unapređenju i bogaćenju svog znanja i iskustva u tom polju.

Kroz intervju s ovim mladim stručnjakom saznali smo da ga je IUS podučio najbitnijem strateškom koraku u izgradnji karijere i samog života, a to je pozicioniranje na mjesto sa kpojeg pojedinac može napraviti najbolji rezultat. Svjesnost o tom bitnom koraku, kako tvrdi, je stekao kroz bogat studijski program praćen s puno praktičnog rada. Sve to, uz činjenicu da su sva predavanja na engleskom jeziku, znatno pomaže pojedincu da pronađe svoje polje maksimalnog performansa. Dodao je da je to ono što razlikuje IUS diplomce u njihovom ubrzanom napredovanju kroz organizacijske hijerarhije.

Mirza je podijelio neka iskustva iz svojih studentskih dana i naglasio da su njegove studentske potrebe uvijek bile zadovoljene, dodajući da IUS istovremeno odgovara na zahtjeve i ispunjava potrebe i interese svojih studenata. Sve to uveliko pomaže studentima da se razvijaju i rastu u svojim studijskim usmjerenjima.

„IUS gaji i njeguje ovakav vid komunikacije između studenata i profesora što je posebno vrijedno hvale“, naglasio je Mirza

Podijelio je zanimljive priče o tome kako je koristio svoj timski duh da se sprijatelji s mnogim kolegama gladnim znanja. Kako tvrdi, spoznavanje i učenje u grupama je veliki užitak, posebice kad su članovi grupe ponosni na uspjehe i dostignuća jedni drugih. Kao savjet za buduće generacije IUS-a ističe da je „uči, uči, uči“ strategija najbolja iz razloga što jedan izvor učenja i spoznaje nikad nije dovoljan. Spominjući da je znanje jedino oružje koje ovaj svijet može učiniti boljim rekao je: „Težite da steknete vrlinu dobročinstva“!

Mirza je sportski tip osobe i prisjeća se kako su on i njegove kolege koristili sportske terene i prostore u slobodno vrijeme i pauzama između predavanja da bi odmorili i spremili um za nove obaveze. Tvrdi da je jedan od sretnih koji su studirali na IUS-u, dok se mi nadamo da će ga ta sreća pratiti i u budućnosti.

Na kraju, Mirza je istakao da bi svi studenti trebali biti zahvalni i ponosni zbog svega što IUS radi za njih, od velikog i sofisticiranog kampusa do bogatih studijskih programa i prilika koje im sve to pruža.