Skip to main content

Umjetna inteligencija i inžinjering podataka

Trajanje studija 4 godine/ 8 semestara
Stručno zvanje Bakalaureat/Bachelor inžinjer umjetne inteligencije i inžinjeringa podataka
Ukupan broj kredita 240 ECTS
Kontakt tel. +387 33 957 200
Godišnja školarina

  Zašto studirati umjetnu inteligenciju i inžinjering podataka?

  Zahvaljujući savremenom svijetu koji se neprestano mijenja, podaci su postali veoma moćan alat za efikasan rad i razvoj različitih sektora oblikujući način poslovanja, inžinjering i nauku. Kako se količine podataka drastično povećavaju svake godine, isto tako raste i potreba za stručnjacima u ovoj oblasti. Inžinjeri umjetne inteligencije i inžinjeringa podataka koji posjeduju neophodne vještine i koji mogu razvijati algoritme za umjetnu inteligenciju i mašinsko učenje za širok dijapazon sektora i primjena će biti dragocjeni diplomanti i na domaćem i međunarodnom tržištu rada.

  Metode učenja

  Umjetna inteligencija i upravljanje podacima je interdisciplinarna naučna oblast koja se zasniva na računarskim naukama, matematici, statistici i drugim poljima primjene. U velikoj mjeri se već primjenjuju u zdravstvu, bioinformatici, poslovanju, robotici, upravljanju i automatizaciji i mnogim drugim oblastima.

  Karijera

  Diplomanti ovog studijskog programa će imati niz prilika za zaposlenje kao što su analitičar podataka, inžinjer upravljanja podacima, administrator baza podataka, naučnik u oblasti upravljanja podacima, poslovni analitičari i inžinjer umjetne inteligencije. Pored toga, ovaj interdisciplinarni program pruža mogućnosti za karijeru u svakoj oblasti u kojoj se razvijaju podatkovni proizvodi i softverske platforme ili se zahtijeva primjena algoritama mašinskog učenja i umjetne inteligencije.

  o IUS

  Internacionalni univerzitet u Sarajevu - Najbolji privatni univerzitet u Bosni i Hercegovini


   

  Katalog IUS-a možete preuzeti ovdje 
   

  Featured Posts

  Kontakt