Skip to main content
erasmus

Moje iskustvo studiranja u inostranstvu

Zovem se Samra Hodžić i studentica sam ekonomije na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu. Posljednjih šest mjeseci sam provela na Erasmus+ razmjeni na univerzitetu İstanbul Şehir. To je također bilo najljepši dio mog studija do sada.

Istanbul je jedan od najvažnijih ekomoskih, kulturnih i historijskih gradova svijeta, i peta je najpopularnija turistička destinacija. Prije ove razmjene, bila sam samouvjerena i više nego spremna da živim u inostranstvu, da upoznam nove ljude, drugu zemlju, i uz to gradim svoju privatnu i poslovnu mrežu poznanstava. Ubrzo sam shvatila da je biti “Erasmus student” jedna od najboljih stvari koje student može iskusiti u životu. To je također najbolji način da se uči o novim kulturama, običajima, jezicima, i da se upoznaju ljudi iz svih krajeva svijeta.

Prije nego što sam otišla na razmjenu, rekli su mi da život neće biti isti poslije Erasmusa. To je potpuno tačno. Nisam vjerovala da mogu biti širih shvatanja nego što sam to već bila, ali nakon 4 mjeseca različitosti oko sebe, počnete jednostavno prihvatati i uživati u svakoj sitnici koju vidite oko sebe time što ste dio te okoline. Pronađete nove prijatelje, ljude vama slične, koji su došli iz raznih krajeva svijeta sa istim ciljem, da studiraju i istražuju mjesto u koje su došli. Onda, počinje avantura. Nakon nekog vremena shvatite da zapravo uživate u tradicionalnoj hrani zemlje domaćina, koja je na početku bila čudna ili ste prema njoj bili ravnodušna.

Prestanete se osjećati kao stranac I mjesto u kojem se nalazite postane dom. Ne mogu opisati kojom se brzinom naviknete na novo okruženje. Sretni ste kada ste u mogućnosti da podijelite svoje znanje sa drugima, da sa njima razgovarate o svojoj zemlji i kulturi. i posmatrate njihova radoznala lica dok im odgovarate na pitanja. Kvalitet nastavnih metoda i podrška u procesu učenje koju smo dobili na univerzitetu İstanbul Şehir bila je na jako visokom nivou. Zahvaljujući zahtjevnim projektima na kojima smo radili, naučili smo kako raditi u timu, planirati i organizirati zadatke i aktivnosti, i kako da se izrazimo na kreativniji način.

Nakon učešća u studentskoj mobilnosti, stekla sam više samopouzdanja i uvjerenje u vlastite potencijale. Bolje sam naučila koje su moje jake strane i slabosti, i naučila se prilagođavati i adaptirati u novim situacijama. Vrijeme je prošlo tako brzo da, prije nego što sam shvatila šta se događa, razmjena se završila. Nisam bila spremna napustiti san u kom sam do tad bila.

Također, nisam bila spremna napustiti Istanbul, pa sam se jako potrudila da pronađem nove prilike da produžim svoj boravak tamo. Praksa u Istanbulu činila se kao savršena prilika za sticanje više iskustva poput onog kroz Erasmus. Zahvaljujući organizaciji IAESTE, prijavila sam se i bila primljena da radim u istanbulskoj kompaniji Parkyeri, koja radi na polju razvoja softvera, operacionalizacije, i savjetovanja. Od osnivanja 2001. godine smatra se jednom od vodećih sa svojim rješenjima u oblasti mobilnih tehnologija, interneta i sistema baza podataka.

Zajedno sa drugim praktikantima iz cijelog svijeta, radila sam za projekat “Pametna kuća”. Taj projekat je vezan za pametne domove, gdje možete kontrolirati sve jednim klikom. Bila sam odgovorna za markentinški dio prijekta i promotivne materijale, postere, prezentacije i letke, ali su takođe dio mog posla bili zadaci vezani za istraživanja. Zajedno sa drugim praktikantima, i zahvaljujući drugim uposlenicima, naučili smo puno radeći na ovom projektu. Vjerujem da sam povećala svoje šanse da dobijem bolji posao i imam jasniju predstavu o svojim profesionalnim ciljevima i težnjama. Zasigurno bih voljela raditi u međunarodnom kontekstu.

Studiranje i rad u inostranstvu je ugodno i korisno, i također je odlična prilika da se steknu međunarodna poznanstva i znanje. Preporučila bih svakome da bude hrabar i zgrabi ovakve prilike. Vjerovali ili ne, to vam može promijeniti život.

o IUS

Internacionalni univerzitet u Sarajevu - Najbolji privatni univerzitet u Bosni i Hercegovini


 

Katalog IUS-a možete preuzeti ovdje 
 

Featured Posts

Kontakt